Elapsed Time

Sometimes we want to find out the duration of an activity. We can calculate the duration or time elapsed if we know the starting and finishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. and reaches the school at 9:30 a.m. the time taken by the bus to reach school is 09:00 – 09:30 which is equal to 30 minutes. So, the school bus takes 30 minutes to reach the school.

Let us consider some more examples involving calculation of duration of an activity.

1. Find the elapsed time from 8:00 a.m. to 7:30 p.m.

Solution:

Time difference from 8:00 a.m. to 12:00 noon = 4 hours

Time difference from 12:00 noon to 7:30 p.m. = 7 hours 30 minutes

Total time elapsed = 11 hours 30 minutes.


2. Find the elapsed time from 1350 hours to 2200 hours.

Solution:

2200 hours - 1350 hours

                      Hours          Minutes

                        2 2                0 0

                     - 1 3                 5 0     

                          8                 1 0     


Therefore, time elapsed = 8 hours 10 minutes.


3. What time would it be 4 hours 20 minutes after 7:10 a.m.?

Solution:

7:10 a.m. = 0710 hours

                      Hours          Minutes

                          7               1 0

                      +  4                2 0     

                        1 1                3 0     

Therefore, time after 4 hours 20 minutes will be 11:30 a.m.


Questions and Answers on Elapsed Time:

1. Complete the table based on Elapsed Time:

S.No.

Starting Time

Duration

Finishing Time

(i)

11:25 a.m. 

__________

3:40 p.m.

(ii)

__________

5 hours 25 minutes

9:20 p.m.

(iii)

1359 hours

__________

9:19 p.m.

(iv)

8:27 a.m.

30 minutes

__________

(v)

12 a.m.

__________

3:03 a.m.

Find Elapsed Time

Answer:

(i) 4 hours 15 minutes

(ii) 3:55 p.m.

(iii) 7 hours 10 minutes

(iv) 8:57 a.m.

(v) 3 hours 3 minutes


2. If it's 7:21 p.m. now, what time will it be in 12 hours?

6:21 p.m.

8:41 p.m.

7:33 p.m.

7:21 a.m.


Answer: 7:21 a.m.


3. If it's 5:00 p.m. now, what time will it be in 30 minutes?

6:30 p.m.

5:30 a.m.

5:30 p.m.

7:30 p.m.


Answer: 5:30 p.m.



4. If it's 4:40 p.m. now, what time will it be in 30 minutes?

6:10 p.m.

5:10 p.m.

5:20 p.m.

5:00 a.m.


Answer: 5:10 p.m.


5. If it's 4:21 p.m. now, what time will it be in 12 hours?

6:21 a.m.

8:41 p.m.

4:33 p.m.

4:21 a.m.


Answer: 4:21 a.m.


6. If it's 4:21 p.m. now, what time will it be in 2 hours?

7:21 p.m.

6:21 p.m.

4:23 a.m.

4:41 p.m.


Answer: 6:21 p.m.


7. If it's 5:25 p.m. now, what time will it be in 8 hours and 35 minutes?

12:00 a.m.

2:00 a.m.

12:55 p.m.

1:55 a.m.


Answer: 2:00 a.m.


8. If it's 5:25 p.m. now, what time will it be in 3 hours and 30 minutes?

9:25 p.m.

8:55 p.m.

8:25 a.m.

8:00 p.m.


Answer: 8:55 p.m.


9. If a train ride starts at 4:00 p.m. and ends at 7:00 a.m., how long is the train ride?

17 hours

12 hours

2 hours

15 hours


Answer: 15 hours


10. If a movie starts at 7:00 p.m. and ends at 11:00 p.m., how long is the movie?

3 hours

100 minutes

2 minutes

4 hours


Answer: 4 hours


11. If a play starts at 6:00 p.m. and ends at 9:30 p.m., how long is the play?

2 hours

2 hours and 30 minutes

3 minutes

3 and a half hours


Answer: 3 and a half hours


12. Find the elapsed time in hours and minutes between:

(i) 0930 hours to 1445 hours

(ii) 8:10 a.m. to 5:15 p.m.

(iii) 1340 hours to 2219 hours

(iv) 9:30 p.m. to 01:46 a.m.

(v) 0621 hours to 2322 hours


Answers:

12. (i) 5 hours 15 minutes

(ii) 9 hours 05 minutes

(iii) 8 hours 39 minutes

(iv) 4 hours 16 minutes

(v) 17 hours 01 minute

Elapsed Time

I3. What time would it be when it is:

(i) 4 hours 56 minutes after 7:05 a.m.

(ii) 12 hours 5 minutes after 9:15 p.m.

(iii) 20 hours 20 minutes after 11:56 a.m.

(iv) 8 hours 40 minutes after 1:55 p.m.


Answers:

13. (i) 12:01 p.m.

(ii) 9:20 a.m.

(iii) next day 8:16 a.m.

(iv) 10:35 p.m.

You might like these






5th Grade Numbers Page

5th Grade Math Problems

5th Grade Math Worksheets

From Elapsed Time to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.