# Elapsed Time

Sometimes we want to find out the duration of an activity. We can calculate the duration or time elapsed if we know the starting and finishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. and reaches the school at 9:30 a.m. the time taken by the bus to reach school is 09:00 – 09:30 which is equal to 30 minutes. So, the school bus takes 30 minutes to reach the school.

Let us consider some more examples involving calculation of duration of an activity.

1. Find the elapsed time from 8:00 a.m. to 7:30 p.m.

Solution:

Time difference from 8:00 a.m. to 12:00 noon = 4 hours

Time difference from 12:00 noon to 7:30 p.m. = 7 hours 30 minutes

Total time elapsed = 11 hours 30 minutes.

2. Find the elapsed time from 1350 hours to 2200 hours.

Solution:

2200 hours - 1350 hours

Hours          Minutes

2 2                0 0

- 1 3                 5 0

8                 1 0

Therefore, time elapsed = 8 hours 10 minutes.

3. What time would it be 4 hours 20 minutes after 7:10 a.m.?

Solution:

7:10 a.m. = 0710 hours

Hours          Minutes

7               1 0

+  4                2 0

1 1                3 0

Therefore, time after 4 hours 20 minutes will be 11:30 a.m.

Questions and Answers on Elapsed Time:

1. Complete the table based on Elapsed Time:

 S.No. Starting Time Duration Finishing Time (i) 11:25 a.m. __________ 3:40 p.m. (ii) __________ 5 hours 25 minutes 9:20 p.m. (iii) 1359 hours __________ 9:19 p.m. (iv) 8:27 a.m. 30 minutes __________ (v) 12 a.m. __________ 3:03 a.m.

(i) 4 hours 15 minutes

(ii) 3:55 p.m.

(iii) 7 hours 10 minutes

(iv) 8:57 a.m.

(v) 3 hours 3 minutes

2. If it's 7:21 p.m. now, what time will it be in 12 hours?

6:21 p.m.

8:41 p.m.

7:33 p.m.

7:21 a.m.

3. If it's 5:00 p.m. now, what time will it be in 30 minutes?

6:30 p.m.

5:30 a.m.

5:30 p.m.

7:30 p.m.

4. If it's 4:40 p.m. now, what time will it be in 30 minutes?

6:10 p.m.

5:10 p.m.

5:20 p.m.

5:00 a.m.

5. If it's 4:21 p.m. now, what time will it be in 12 hours?

6:21 a.m.

8:41 p.m.

4:33 p.m.

4:21 a.m.

6. If it's 4:21 p.m. now, what time will it be in 2 hours?

7:21 p.m.

6:21 p.m.

4:23 a.m.

4:41 p.m.

7. If it's 5:25 p.m. now, what time will it be in 8 hours and 35 minutes?

12:00 a.m.

2:00 a.m.

12:55 p.m.

1:55 a.m.

8. If it's 5:25 p.m. now, what time will it be in 3 hours and 30 minutes?

9:25 p.m.

8:55 p.m.

8:25 a.m.

8:00 p.m.

9. If a train ride starts at 4:00 p.m. and ends at 7:00 a.m., how long is the train ride?

17 hours

12 hours

2 hours

15 hours

10. If a movie starts at 7:00 p.m. and ends at 11:00 p.m., how long is the movie?

3 hours

100 minutes

2 minutes

4 hours

11. If a play starts at 6:00 p.m. and ends at 9:30 p.m., how long is the play?

2 hours

2 hours and 30 minutes

3 minutes

3 and a half hours

Answer: 3 and a half hours

12. Find the elapsed time in hours and minutes between:

(i) 0930 hours to 1445 hours

(ii) 8:10 a.m. to 5:15 p.m.

(iii) 1340 hours to 2219 hours

(iv) 9:30 p.m. to 01:46 a.m.

(v) 0621 hours to 2322 hours

12. (i) 5 hours 15 minutes

(ii) 9 hours 05 minutes

(iii) 8 hours 39 minutes

(iv) 4 hours 16 minutes

(v) 17 hours 01 minute

I3. What time would it be when it is:

(i) 4 hours 56 minutes after 7:05 a.m.

(ii) 12 hours 5 minutes after 9:15 p.m.

(iii) 20 hours 20 minutes after 11:56 a.m.

(iv) 8 hours 40 minutes after 1:55 p.m.

13. (i) 12:01 p.m.

(ii) 9:20 a.m.

(iii) next day 8:16 a.m.

(iv) 10:35 p.m.

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Comparison of Three-digit Numbers | Arrange 3-digit Numbers |Questions

Sep 13, 24 02:48 AM

What are the rules for the comparison of three-digit numbers? (i) The numbers having less than three digits are always smaller than the numbers having three digits as:

2. ### Worksheet on Three-digit Numbers | Write the Missing Numbers | Pattern

Sep 13, 24 02:23 AM

Practice the questions given in worksheet on three-digit numbers. The questions are based on writing the missing number in the correct order, patterns, 3-digit number in words, number names in figures…

3. ### 2nd Grade Place Value | Definition | Explanation | Examples |Worksheet

Sep 13, 24 01:20 AM

The value of a digit in a given number depends on its place or position in the number. This value is called its place value.

4. ### Comparison of Two-digit Numbers | Arrange 2-digit Numbers | Examples

Sep 12, 24 03:07 PM

What are the rules for the comparison of two-digit numbers? We know that a two-digit number is always greater than a single digit number. But, when both the numbers are two-digit numbers