We will learn how to calculate profit and profit percent.

If selling price is more than the cost price (S.P. > C.P.), there is a profit.

Profit = S.P. – C. P.

or, S. P. = P + C. P.

C.P. = S. P. – P

Profit percent → profit on $ 100 is called profit%

Profit% is always calculated on C.P

So, profit% = profit/C.P x 100

Solved examples:

Jack purchased 400 calculators at $200 each. He spent $5 on packing each calculator, paid $100 to the carrying for loading and $400 on transportation. He sold 300 at a rate of $280 each and 100 at the rate of $180 each. Find his profit or loss per cent in the whole transportation.

**Solution: **

C.P. of 1 calculator = $200

C.P. of 400 calculators = $200 x 400

= $80000

Money spent on packing 1 calculator = $5

Money spent on packing 400 calculators = $400 x 5 = $2000

Overhead expenses = $(2000 + 100 + 400)

= $2500

C.P. of 400 calculators = Actual C.P. + Overhead expenses

= $80000 + $2500

= $82500

S.P. of 400 calculators = S.P. of 300 calculators + S.P. of 100 calculators

S.P. of 1 calculator = $280

S.P. of 300 calculators = $280 x 300 = $84000

S.P. of 1 calculator = $180

S.P. of 100 calculators = $180 x 100 = $18000

S.P. of 400 calculators = $84000 + $18000 = $102000

S. P. > C. P., there is profit, therefore, profit – S.P. – C.P.

Profit = $(102000 – 82500) = $19500

Profit% = P/C.P. x 100%

= 19500/82500 x 100%

= 23.6%

**7th Grade Math Problems****From Calculate Profit and Profit Percent to HOME PAGE**

**Didn't find what you were looking for? Or want to know more information
about Math Only Math.
Use this Google Search to find what you need.**

## New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.