Practice Test on Square and Square Roots



In practice test on square and square roots the objective questions are given to find the correct answers from the given options.

Tick (✔) the correct answer in each of the following:

1 . Which of the following numbers is a perfect square? 

(a) 141 

(b) 196

(c) 124

(d) 222 




2. A perfect square number can never have the digit ...... at the units place. 

(a) 1

(b) 4

(c) 8

(d) 9 



3. Which of the following is a Pythagorean triplet?

(a) (2, 3, 5)

(b) (5, 7, 9)

(c) (6, 9, 11)

(d) ((8, 15, 17)




4. Sum of the first n odd natural numbers is

(a) 2n + 1

(b) n²

(c) n² - 1

(d) 2n² + 1




5. √5625 = ?

(a) 55

(b) 65

(c) 75

(d) 85



6. What least number must be added to 6072 to make it a perfect square?

(a) 6

(b) 10

(c) 12

(d) 16



7. √0.9 = ?

(a) 0.3

(b) 0.03

(c) 0.33

(d) 0.94




8. √0.00059049 is equal to

(a) 0.243

(b) 0.0243

(c) 0.00243

(d) 0.000243



9. √1.0816 = ?

(a) 1.04

(b) 1.286

(c) 0.904

(d) 1.35


10. √0.9 × √1.6 = ? (a) 0.12 

(b) 1.2

(c) 0.75 

(d) 12 



11. \(\frac{\sqrt{288}}{\sqrt{128}}\) = ?


(a) \(\frac{\sqrt{3}}{2}\)

(b) \(\frac{3}{\sqrt{2}}\)

(c) ³/₂

(d) 1.49 


12. \(\sqrt{4\frac{57}{196}}\) = ? 


(a) 2¹/₁₄

(b) 2³/₁₄

(c) 2⁵/₁₄

(d) 2⁹/₁₄

Here are the answers for practice test on square and square roots are given below;

Answers:



1. (b)

2. (c)

3. (d)

4. (b)

5. (c)

6. (c)

7. (a)

8. (b)

9. (a)

10. (b)

11. (c)

12. (a)


 Square Root

Square Root

Square Root of a Perfect Square by using the Prime Factorization Method

Square Root of a Perfect Square by Using the Long Division Method

Square Root of Numbers in the Decimal Form

Square Root of Number in the Fraction Form

Square Root of Numbers that are Not Perfect Squares

Table of Square Roots

Practice Test on Square and Square Roots


● Square Root- Worksheets

Worksheet on Square Root using Prime Factorization Method

Worksheet on Square Root using Long Division Method

Worksheet on Square Root of Numbers in Decimal and Fraction Form













8th Grade Math Practice

From Practice Test on Square and Square Roots to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.