Logarithm



In logarithm we will practice different types of questions on how to solve logarithmic functions on log. Solved examples on logarithm will help us to understand each and every log rules and their applications. Solving logarithmic equation are explained here in details so that student can understand where it is necessary to use logarithm properties like product rule, quotient rule, power rule and base change rule.

Click Here to understand the basic concepts on log rules.

Step-by-step solved example in Log:

1. Find the logarithms of:

(i) 1728 to the base 2√3

Solution:

Let x denote the required logarithm.

Therefore, log2√3 1728 = x

or, (2√3)x = 1728 = 26 ∙ 33 = 26 ∙ (√3)6

or, (2√3)x = (2√3)6

Therefore, x = 6.


(ii) 0.000001 to the base 0.01.

Solution:

Let y be the required logarithm.

Therefore, log0.01 0.000001 = y

or, (0.01y = 0.000001 = (0.01)3

Therefore, y = 3.


2. Proof that, log2 log2 log2 16 = 1.

Solution:

L. H. S. = log2 log2 log2 24

  = log2 log2 4 log2 2

  = log2 log2 22   [since log2 2 = 1]

  = log2 2 log2 2

  = 1 ∙ 1

  = 1. Proved.


3. If logarithm of 5832 be 6, find the base.

Solution:

Let x be the required base.

Therefore, logx 5832 = 6

or, x6 = 5832 = 36 ∙ 23 = 36 ∙ (√2)6 = (3 √2)6

Therefore, x = 3√2

Therefore, the required base is 3√2


4. If 3 + log10 x = 2 log10 y, find x in terms of y.

Solution:

3 + log10 x = 2 log10 y

or, 3 log10 10 + log10 x= 1og10 y2 [since log10 10 = 1]

or. log10 103 + log10 x = log10 y2

or, log10 (103 ∙ x) = log10 y2

or, 103 x = y2

or, x = y2/1000, which gives x in terms y.


5. Prove that, 7 log (10/9) + 3 log (81/80) = 2log (25/24) + log 2.

Solution:

Since,7 log (10/9) + 3 log (81/80) — 2 log (25/24)

= 7(log 10 – log 9)+ 3(1og 81 - log 80)- 2(1og 25 - 1og 24)

= 7[log(2 ∙ 5) - log32] + 3[1og34 - log(5 ∙ 24)] - 2[log52 - log(3 ∙ 23)]

= 7[log 2 + log 5 – 2 log 3] + 3[4 log 3 - log 5 - 4 log 2] - 2[2 log 5 – log 3 – 3 log 2]

= 7 log 2+ 7 log 5 - 14 log 3 + 12 log 3 – 3 log 5 – 12 log 2 – 4 log 5 + 2 log 3 + 6 log 2

= 13 log 2 – 12 log 2 + 7 log 5 – 7 log 5 – 14 log 3 + 14 log 3 = log 2

Therefore 7 log(10/9) +3 log (81/80) = 2 log (25/24) + log 2. Proved.



6. If log10 2 = 0.30103, log10 3 = 0.47712 and log10 7 = 0.84510, find the values of

(i) log10 45

(ii) log10 105.

(i) log10 45

Solution:

log10 45= log10 (5 × 9)

= log10 5 + log10 9

= log10 (10/2) + log10 32

= log10 10 - log10 2 + 2 log10 3

= 1 - 0.30103 + 2 × 0.47712

= 1.65321.


(ii) log10 105

Solution:

log10 105

= log10 (7 x 5 x 3)

= log10 7 + log10 5 + log10 3

= log10 7 + log10 10/2 + log10 3

= log10 7 + log10 10 - log10 2 + log10 3

= 0.845l0 + 1 - 0.30103 + 0.47712

= 2.02119.


7. Prove that, logb a × logc b × logd c = logd a.

Solution:

L. H. S. = logb a × logc b × logd C

= logc a × logd c     [since logb M × loga b = loga M]

= logd a. (using the same formula)

Alternative Method:

Let, logb a = x     Since, bx = a,

logc b = y     Therefore, cy = b

and logd c = z     Therefore, dz = c.

Now, a = bx = (cy)x = cxy = (dz)xy = dxyz

Therefore logd a = xyz = logb a × logc b × logd c. (putting the value of x, y, z)


8. Show that, log4 2 × log2 3= log4 5 × log5 3.

Solution:

L. H. S. = log4 2 × log2 3

= log4 3

= log5 3 × log4 5.     Proved.



9. Show that, log2 10 - log8 125 = 1.

Solution:

We have, log8 125 = log8 53 = 3 log8 5

= 3 ∙ (1/log5 8) = 3 ∙ (1/log5 23) = 3 ∙ (1/3 log5 2) = log2 5

Therefore, L.H. S. = log2 10 - log8 125 = log2 10 - log2 5

= log2 (10/5) = log2 2 = 1.     Proved.


10. If log x/(y - z) = log y/(z - x) = log z/(x – y)
show that, xx yy zz = 1


Solution:

Let, log x/(y - z) = log y/(z - x) = log z/(x – y) = k

Therefore, log x = k(y - z) ⇔ x log x = kx(y - z )

or, log xx = kx(y - z)         ... (1)

Similarly, log yy = ky (z - x)        ... (2)

and log zz = kz(x - y)        ... (3)

Now, adding (1), (2) and (3) we get,

log xx + log yy + log zz = k (xy - xz + yz - xy + zx - yz)

or, log (xx yy zz) = k × 0 = 0 = log 1

Therefore, xx yy zz = 1     Proved.


11. If a2 - x ∙ b5x = ax + 3 ∙ b3x show that, x log (b/a) = (1/2) log a.

Solution:

a2 - x ∙ b5x = ax + 3 ∙ b3x

Therefore, b5x/b 3x = ax + 3/a 2 - x

or, b5x - 3x = ax + 3 – 2 + x

or, b 2x = a2x + 1 or, b 2x =a 2x ∙ a

or, (b/a)2x = a

or, log (b/a)2x = log a (taking logarithm both sides)

or, 2x log (b/a) =log a

or, x log (b/a) = (1/2) log a     Proved.


12. Show that, aloga2 x × blog b2 y × clog c2 z = √xyz

Solution:

Let, p = alog a2 x

Now, taking logarithm to the base a of both sides we get,

loga p = loga alog a2 x

⇒ loga p = loga2 x ∙ loga a

⇒ loga p = loga2 x     [since, loga a = 1]

⇒ loga p = 1/(logx a2)     [since, logn m = 1/(logm n)]

⇒ loga p = 1/(2 logx a)

⇒ loga p = (1/2) loga x

⇒ loga p = loga x ½

⇒ loga p = loga √x

Therefore, p = √x or, aloga2 x = √x

Similarly, blogb2 y = √y and clogc2 z = √z

L.H.S = √x ∙ √y ∙ √z = √xyz     Proved.


13. If y = a1/(1 – loga x) and z = a1/(1 – loga y) show that, x = a1/(1 – loga z)

Solution:

Let, loga x = p, loga y = q and loga z = r

Then, by problem, y = a1/(1 - p)    ...……….. (1)

and z = a1/(1 - q)     .............. (2)

Now, taking logarithm to the base a of both sides of (1) we get,

loga y = loga a1/(1 - p)

or, q = 1/(1 – p),     [since loga a = 1]

Again, taking logarithm to the base a of both sides of (2) we get,

loga z = loga a1/(1 - q)

or, r = 1/(1 – q)

or, 1 - q = 1/r

or, 1 - 1/(1 – p) = 1/r

or, 1 - 1/r = 1/(1 – p)

or, (r – 1)/r = 1/(1 – p)

or, 1 - p = r/(r – 1)

or, p = 1- r/(r – 1) = 1/(1 – r)

or, loga x = 1/(1-loga z)

or, x = a1/(1 – loga z)     Proved.



14. If x, y,z are in G. P., prove that, loga x+ loga z = 2/(logy a )[x, y, z, a > 0).

Solution:

By problem, x, y, z are in G. P.

Therefore, y/x = z/y or, zx = y2

Now, taking logarithm to the base a (> 0) of both sides we get,

loga zx = loga y2 [since x, y, z > 0]

or, loga x + loga z = 2 loga y

                    = 2/(logy a)   [since loga y × logy a = 1]   Proved.


15. Solve logx 2 ∙ logx/16 2 = logx/64 2.

Solution:

Let, log2 x = a ; then, logx 2 = 1/ (log2 x) = 1/a and

logx/16 2 = 1/ [log2 (x/16)] = 1/(log2 x — log2 16) = 1/(log2 x — log2 24)


          = 1/(a – 4)     [since, log2 2 = 1]

Similarly, logx/64 2 = 1/[log2 (x/64)] = 1/(log2 x – log2 64)

= 1/(a - log2 26) = 1/(a – 6)

Therefore, the given equation becomes,

1/a ∙ 1/(a - 4) = 1/(a – 6)

or, a2 - 4a = a - 6

or, a2 - 5a + 6 = 0

or, a2 - 2a - 3a + 6 = 0

or, a(a - 2) - 3(a - 2) = 0

or, (a - 2)(a - 3) = 0

Therefore, either, a - 2 = 0     i.e., a = 2

or, a - 3 = 0     i.e., a = 3

When a = 2     then, log2 x = 2     therefore, x = 22 = 4

Again, when a = 3     then, log2 x = 3 ,    therefore x = 23 = 8

Therefore the required solutions are x = 4, x = 8.



Logarithm

  • Mathematics Logarithms
  • Convert Exponentials and Logarithms
  • Logarithm Rules or Log Rules
  • Solved Problems on Logarithm
  • Common Logarithm and Natural Logarithm
  • Antilogarithm

  • 11 and 12 Grade Math

    Logarithms

    From Logarithm to HOME PAGE